Politici waarschuwen NEE-stemmers

Icoon politiek binnenland nieuws Opnieuw waarschuwen politici de NEE-stemmers tegen de EU-grondwet. Ditmaal laten Eerste-Kamerlid Renť van der Linden (CDA) en minister Bot (eveneens CDA) van zich horen. Van der Linden beschuldigt de tegenstanders van de Grondwet ervan zich te bedienen van 'valse' argumenten, Bot vreest voor de Nederlandse economie.

Van der Linden is van mening dat de tegenstanders van de Europese Grondwet 'gevaarlijk bezig zijn'. Dit, omdat ze inspelen op de onderbuikgevoelens van het Nederlandse volk, zo vertelt hij tegenover het NRC Handelsblad. Volgens hem gaan de soevereiniteit en identiteit van Nederland niet verloren.

Kritiek heeft Van der Linden ook op Volkskrant-columnist Ronald Plasterk, die eveneens met regelmaat bij Buitenhof-tv te zien is. Laatstgenoemde stelt zich regelmatig kritisch op tegenover de Grondwet. Volgens Van der Linden is hij onverantwoord bezig. "Deze discussie is geen speeltuin", aldus het Kamerlid. Bovendien zal Nederland een modderfiguur slaan bij een NEE-stem. "Onze positie in Europa wordt dan onherroepelijk aangetast."

'NEE-stem schaadt Nederlandse economie'
Bot deelt de visie van Van der Linden dat een NEE-stem de Nederlandse economie zal schaden. Volgens de minister kan dat tot gevolg hebben dat de Nederlandse economie in een dip terecht komt. Het vertrouwen in het Nederlandse vestigingsklimaat voor bedrijven wordt dan volgens de bewindsman onzeker. Tegenover De Telegraaf noemt hij het betrekken van Turkije bij de discussie 'klinkklare onzin'.

De minister zegt namens de regering dat hij liever geen referendum had gezien. "Er is ontzettend veel aandacht in alle media voor Europa en wij leggen alles wat we in Brussel doen iedere keer uit. We serveren het op als een gehaktbal die de mensen alleen nog maar hoeven op te eten. Het is taaie kost, dat begrijp ik wel. Omdat het zo ingewikkeld is, had de regering liever geen referendum gezien", aldus Bot.

Update 22.10
Ook minister Brinkhorst ziet net als zijn collega Bot een referendum niet zitten. Volgens de bewindsman is het onderwerp van de stemming niet geschikt, omdat veel Nederlanders amper weten waar het over gaat.

De uitlating van Brinkhorst is opvallend, daar D66 bekend staat een groot voorstander van referenda te zijn. Brinkhorst zegt dat het dan zogenaamde correctieve referenda betreft. Het referendum op 1 juni over de Europese grondwet is alleen raadgevend. D66-Kamerlid Van der Ham is ťťn van de initiatiefnemers van het referendum. Hij respecteert de mening van Brinkhorst, maar vindt dat de minister juist blij moet zijn met de discussie over Europa.