Zalm loog maar is geen leugenaar

Scoop27 had ons via de nieuws-submit te melden:

Het liegen over de verkeerde instapkoers van de gulden bij de introductie van de euro, is door minister Gerrit Zalm van Financiën bewust gedaan. Volgens zijn woordvoerder loog Zalm 'in het landsbelang'. Wanneer Zalm namelijk de waarheid had gesproken, waren de financiële markten op hol geslagen.

De directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), Henk Brouwer, onthulde op 30 april in het Parool dat de gulden bij de introductie van de euro 5 tot 10% ondergewaardeerd was ten opzichte van de Duitse mark.

Zalm gaf vorige week toe dat de onderwaardering van de gulden 'bekend', maar 'nooit ontkend' was, en dus 'eigenlijk ook geen nieuws' was. Uit de notulen van de Tweede Kamer blijkt echter iets heel anders. Op 9 april 1998 zei Zalm in Tweede Kamer: ''Verder is zeker geen sprake van een onderwaardering van de gulden. (...) De spilkoersen zijn in lijn met de fundamentals.''

Volgens de directeur voorlichting van het ministerie van Financiën mag een minister liegen als het doel is geen aanleiding te geven tot speculaties op de valutamarkten. ''De waarheid spreken geldt in zo'n geval als een doodzonde in de monetaire politiek.'' Volgens de directeur is Zalm dan ook geen leugenaar: ''Zalm liegt niet. Als je verplicht bent te liegen, ben je geen leugenaar.''

In het kabinet heerst inmiddels de vrees dat het rumoer rond de wisselkoers van gulden ten tijde van de invoering van de euro, de stemming over de Europese Grondwet negatief gaat beïnvloeden.