Fransen staken voor vrije Pinksterdag

Icoon Buitenlands nieuwsUit protest tegen de afschaffing van tweede Pinksterdag als vrije dag zijn vandaag veel Fransen niet aan het werk gegaan. Het openbaar vervoer lag in een groot deel van het land stil, postkantoren en gemeentehuizen waren gesloten en scholen draaiden een tropenrooster. Volgens peilingen is ongeveer de helft van de beroepsbevolking thuisgebleven.

Voor het eerst sinds de 19e eeuw is tweede Pinksterdag, oftewel Witte Maandag, geen vrije dag voor de Fransen. De regering doopte de dag om tot Dag van de Solidariteit, en hoopte de mensen aan het werk te krijgen om via meer productiviteit en belastinginkomsten geld te genereren voor betere gezondheidszorg voor ouderen. De maatregel kwam na de hittegolf van 2003, waarin door extreme hitte en verwaarlozing 15.000 Franse bejaarden omkwamen.

Vakbonden, die verbolgen waren over het feit dat ze niet betrokken zijn bij het besluit, riepen op tot de staking. De regering weigerde maandagmiddag te spreken van een mislukking. "De peilingen laten zien dat slechts 14 procent van de mensen daadwerkelijk aan het staken is. De rest maakt gewoon gebruik van hun recht op een vrije dag in ruil voor een andere dag later in het jaar", aldus een woordvoerder.