A'damse homo's: knuffelen tegen geweld

Icoon Binnenlands nieuwsEen knuffeldemonstratie als protest tegen het toenemend straatgeweld tegen homo's. Het COC wil dinsdagavond op het Leidseplein in Amsterdam een statement maken. De datum 17 mei is daarbij niet toevallig. In de jaren tachtig werd op die datum, sindsdien bekend als internationale dag tegen homofobie, homoseksualiteit geschrapt uit de internationale lijst van geestelijke ziekten.

"Loop hand in hand, kus erop los, be as queer as you want to be!", luidt de oproep van initiatiefneemster Puck Verdoes. Directe aanleiding voor het protest is een vechtpartij waarbij tijdens koninginnenacht de Amerikaanse journalist Chris Crain in elkaar werd geslagen door vermoedelijk Marokkaanse jongeren. Crain, een invloedrijke hoofdredacteur van enkele Amerikaanse homokranten, liep hand in hand met zijn vriend door de Leidsestraat. Thuisgekomen berichtte hij uitvoerig over de zaak.

Volgens het COC in Amsterdam staat het geval niet op zich. Daarbij vindt de homobeweging dat de politie niet altijd serieus reageert op aangiftes. Een Amsterdamse homo schreef aan burgemeester Job Cohen over een gebeurtenis waarbij hij en zijn vriend werden uitgescholden en achtervolgd door een groep Marokkaanse jongens. "Ik vond het toch al moeilijk aangifte te doen, zoiets ligt gevoelig, maar de wijze waarop de agent dit afhandelde was ronduit beschamend. Hij zag niets in een aangifte, er waren ook al geen getuigen, dus waar had ik het verder over", zegt de man over zijn poging de kwestie op een politiebureau aan te kaarten.

"Het kan toch niet zo zijn dat een hele homogemeenschap verdreven wordt door een klein groepje rotjongens?", stelt Verdoes in haar oproep de demonstratie van dinsdag bij te wonen. Ze wil dat er een punt gemaakt wordt. "Net als de feministen vroeger eisen homo's nu de straat terug." Na afloop is er op het COC-kantoor aan de Rozenstraat een conferentie, waarop onder meer zal worden gesproken over hoe het geweld kan worden bestreden en over homoseksualiteit onder moslimjongeren.

In de Amsterdamse gemeenteraad heeft GroenLinks voorgesteld de in elkaar geslagen Crain en zijn vriend als eregasten uit te nodigen voor de Canal Parade in augustus, de jaarlijkse homomanifestatie op de grachten van Amsterdam. Raadslid Van der Meer wil dat de stad op die wijze laat zien dat het homodiscriminatie ten zeerste afkeurt. Het gemeentebestuur beraadt zich over het voorstel.