Leraar in opspraak na sectie op levende hond

Icoon opmerkelijk nieuwsEen leraar van een middelbare school in de Amerikaanse staat Utah is in opspraak gekomen nadat hij zijn klas een vivisectie op een levende hond liet bijwonen. Doug Bjerregaard wilde de leerlingen laten zien hoe het spijsverteringssysteem van een hond werkt. Tijdens de sectie werd de verdoofde hond deels ontleed. Na de voorstelling werd het beest afgemaakt.

De gepensioneerde Bjerregaard, die als invaller biologieles geeft aan de Gunnison Valley High School in Gunnison, Utah, blijft ondanks de protesten achter de speciale les staan, en noemt het 'de ultieme onderwijs ervaring' voor de scholieren. Vooraf waren de ouders van de kinderen telefonisch ingelicht. Eťn ouder wilde niet dat haar dochter de operatie bijwoonde, de overige acht scholieren kregen wel toestemming. De sectie werd uitgevoerd in een lokale dierenkliniek. Zowel de leraar als zijn leerlingen observeerden slechts, een dierenarts voerde de vivisectie uit.

Nadat media berichtte over het voorval dat afgelopen dinsdag plaatsvond, stond de telefoon bij de school en regionale onderwijsorganisaties roodgloeiend. De les zou juist 'een verschrikkelijk voorbeeld' zijn voor de jeugd, zo betoogden tegenstanders. "Het maakt me misselijk, en ik geloof niet dat iemand hier iets van leert", reageerde leerlinge Sierra Sears op een lokale tv-zender.

De school stelt in een inderhaast uitgebrachte verklaring dat de hond, die een paar weken eerder in een nabijgelegen berggebied was gevonden, sowieso zou worden afgemaakt. Het beest was vals en onhandelbaar, en was door de vinders naar de dierenkliniek gebracht. 'Zowel de leraar als de dierenarts staan bekend als vriendelijke personen en verdedigers van dierenbelangen', aldus de verklaring. Volgens het schoolhoofd is de praktijkles echter niet voor herhaling vatbaar.

Doug Bjerregaard
Leraar Bjerregaard is zich van geen kwaad bewust

-
Met dank aan Beasjtie, die dit bericht via de nieuws-submit aan ons meldde.