Luilakviering 2005 redelijk rustig

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

De Luilakviering in Noord-Holland is zaterdag in de vroege ochtend redelijk rustig verlopen. Bij luilak, traditioneel de nacht van vrijdag op zaterdag voor Pinksteren, trekken kinderen 's ochtends door de straten om zoveel mogelijk lawaai te maken. Ze doen dat door bijvoorbeeld blikjes achter hun fiets te binden. De wat oudere jeugd gaat zich 's nachts echter vaak te buiten aan het insmeren van ramen met zaken als zeep, boter, vetkrijt of zelfs pindakaas, het gooien van eieren en vuurwerk, alsmede het plegen van vernielingen aan veelal straatmeubilair.

In Beverwijk werden vier jongens van 14 en 15 jaar aangehouden, die met een gestolen rolcontainer aan de haal waren gegaan. Eerder was het viertal al ontdaan van dertig eieren en een hoeveelheid boter. In Haarlem werd flink gesmeerd op ruiten met boter, mayonaise en tandpasta. Zeven jongeren werden daarvoor aangehouden. In Purmerend waren er veel kleine containerbrandjes en moest worden opgetreden toen bij een luilakfeest aan het Leeghwaterpark een vechtpartij ontstond.

In Alkmaar kon een vreugdevuur aan de Bestevaerstraat op tijd worden geblust. Verder werden ruiten ingegooid in Alkmaar, Egmond en Den Helder en werden in Hoorn bloembakken midden op de weg gesleept. In Heerhugowaard werd straatmeubilair vernield, zoals bushokjes, en sneuvelden diverse ramen. In Noord-Scharwoude werden van een school de ruiten ingegooid. In Heiloo namen agenten spullen in beslag zoals boter en vuurwerk. In Wieringerwerf werd brand gesticht in een zeecontainer en er zijn diverse winkelruiten beklad. Enzovoorts.....

De politie in Noord-Holland controleerde dit jaar strenger dan de vorige jaren. Dit resulteerde over het algemeen in minder overlast. In een aantal plaatsen werden feesten georganiseerd om de jeugd (zoveel mogelijk) van de straat te houden.