Weblogs in actie tegen BREIN

Verscheidene FOK!kers attendeerden ons op de oproep van de weblogs VKmag (tot voor kort VolkomenKut), Retecool en GeenStijl om zand in de raderen van de Stichting BREIN te strooien. De logs roepen hun lezers op om een modelbrief op GeenStijl uit te printen en per post op te sturen naar BREIN.

Met het sturen van de modelbrief vraag je aan BREIN of de organisatie beschikt over persoonlijke gegevens van jou. Volgens GeenStijl is BREIN wettelijk verplicht om binnen vier weken mee te delen of ze over de gegevens beschikken. Wanneer veel mensen de brief opsturen menen de initiatiefnemers dat er een grote administratieve rompslomp ontstaat, die BREIN veel tijd en werk gaat kosten.

Aanleiding voor de actie is het bericht van woensdag dat op 16 juni een rechtszaak dient die BREIN heeft aangespannen tegen vijf grote providers. BREIN wil van de providers de namen en adressen van 42 internetters die illegaal muziek aanbieden via internet.

''Laat maar komen''
Tim Kuik van BREIN laat in een reactie op Webwereld.nl weten zich geen zorgen te maken. Volgens hem moet je een met redenen omkleed verzoek sturen als je wilt weten of je in hun databestand voorkomt. GeenStijl bestrijdt die zienswijze. Volgens het weblog mag iedereen aan iedere instelling vragen of ze in een bestand voorkomen. Het feit dat je internet gebruikt is voldoende, menen de makers van GeenStijl.

Kuik laat tevens weten dat mensen een kopie van hun legitimatiebewijs moeten meesturen. Dit om te voorkomen dat men de persoonsgegevens aan de verkeerde mensen verstrekt. Hij is van plan om de deelnemers aan de actie een 'standaardbriefje' terug te sturen. Verder zegt Kuik dat hij de verzenders er ook op zal wijzen dat BREIN administratiekosten in rekening mag brengen bij mensen die hun gegevens opvragen: ''Dat is geen hoog bedrag, maar als we honderdduizend verzoeken binnenkrijgen, kunnen we daar toch weer een paar mooie acties mee voeren. Laat maar komen dus.''

Bodemprocedure
De providers die door de Stichting BREIN voor de rechter zijn gedaagd, hebben overigens donderdagmiddag laten weten een bodemprocedure tegen de auteursrechtenorganisatie aan te zullen spannen. Het gaan om Chello, Planet Internet, @Home, Tiscali en Wanadoo.

Met dank aan justhg, RonaldV, JoRuZ, CrazyVorteX en DarkMatter voor het submitten van het bericht.