Zichzelf reproducerende robot gecreŽerd

Icoon Wetenschappelijk nieuwsWetenschappers van de Cornell Universiteit in Ithaca, Amerika hebben kleine robots gemaakt die zichzelf kunnen namaken. Hier zijn de robotjes maar een paar minuten mee bezig.

Elke robot bestaat uit een aantal kubussen, die allemaal gelijk zijn, met ribben van tien centimeter. De blokjes gebruiken elektromagneten om zichzelf aan andere vast te maken. De kubussen zijn flexibel en kunnen buigen om een volgende kubus op te pakken.

Hod Lipson vertelde in het wetenschappelijke blad Nature het volgende: "Hoewel de machines die we hebben gecreŽerd nog steeds heel simpel zijn vergeleken met biologische voortplanting, hebben we nu wel aangetoond dat het mechanisch kan en dat het niet alleen is voorbehouden aan de natuur."

Hij en zijn team denken dat dit principe gebruikt kan worden om in de toekomst zelf-repareerbare robots te maken voor situaties waar mensen niet even snel kunnen komen om de robot te repareren. Er wordt dan gedacht aan gevaarlijk werk en ruimtevluchten.

Klik hier voor een filmpje van de robotjes in actie.