Homo's geven moslims schuld

Icoon Binnenlands nieuwsHet is aan het mislukte Nederlandse immigratiebeleid te wijten dat homo-activist Chris Crain en zijn vriend vorige week werden mishandeld. Dit is de overheersende opinie op diverse Amerikaanse websites en nieuwsgroepen. Over de stad Amsterdam of de Amsterdammers zelf wordt amper gesproken, wel over de afkomst van de daders.

Crain, hoofdredacteur van het invloedrijke Amerikaanse homoblad Washington Blade, werd op Koninginnedag in Amsterdam door een groep van zeven jongeren 'met Marokkaanse trekken' in elkaar geslagen. Op diverse sites en nieuwsgroepen wordt er gepraat over het incident. Sommigen trekken het verhaal in twijfel, anderen spreken van het begin van de verloedering van Nederland.

Een anonieme internetter op één van de sites: "Ze hadden in Nederland toch veel problemen omdat ze te veel moslims hadden binnengelaten? En nu is hun cultuur verpest! Sterker nog, in The New York Times stonden interviews met mensen die Nederland wilden verlaten omdat de moslims zo intolerant zijn jegens andere culturen."

'Waarom afkomst verzwijgen?'
Desondanks zijn het vooral de Nederlandse media die aandacht vestigen op het incident. Roedy Green, een bezoeker van een gay-nieuwsgroep: "Als dit in Amerika gebeurd zou zijn, zou het niet eens het plaatselijke nieuws halen. De reden dat het nu wereldnieuws is, is dat het in Nederland zelden gebeurt." De afkomst van de daders heeft volgens hem er zeker mee te maken, want "Nederlanders zijn opvallend tolerant tegen homoseksuelen."

De redactie van Independent Gayforum wil vooral dat de politieke correctheid in de media ophoudt. Zo is ze boos dat in de papieren editie van de Washington Blade het zinnetje dat de daders 'Marokkaanse trekken' hadden, geschrapt is: "Als we het probleem niet eens willen benoemen, hoe kunnen we het dan in vredesnaam aanpakken?"

Crain is inmiddels herstellende van onder andere een gebroken neus. Hij zegt in zijn meest recente column honderden ontroerende reacties te hebben gehad uit de hele wereld. Homo's moeten volgens hem Amsterdam zeker niet gaan mijden. Crain: "Ik ben trots dat mijn vriend en ik voor onszelf opkwamen door hand in hand in straat te lopen en niet de confrontatie uit de weg zijn gegaan. Ik wil er bij andere homotoeristen op aandringen, net als bij homo's die in Amsterdam wonen, ook voor henzelf op te komen en niet weg te rennen."