Intolerantie tegen homo's neemt toe

Icoon Binnenlands nieuws Steeds meer homo's mijden Nederland of willen er weg. Volgens hen neemt de onverdraagzaamheid tegen homo's zienderogen toe."Zelfs het katholieke Beieren is tegenwoordig beter dan Rotterdam", spreekt één van hen cynisch. Met name allochtone jongeren stellen zich intolerant op tegenover hun geaardheid, menen veel homo's.

Een aantal homo's spraken met het dagblad Trouw. Zo ook de 23-jarige Tijn Elferink uit Amsterdam. "Ik voel me beperkt in mijn vrijheid, voornamelijk op straat. Ik wil gewoon hand in hand over straat kunnen lopen, zoals elk verliefd stelletje." Volgens hem kan dit niet, omdat hij regelmatig uitgescholden wordt vanwege zijn homoseksualiteit. "Ik ben niet de enige. Als ik luister naar de verhalen in mijn omgeving, dan blijkt dat er voor homo's wel relaxtere tijden zijn geweest."

Voor de Duitser Thomas Säckl (46) was vierentwinig jaar geleden de tolerantie in Nederland de reden om van het katholieke Beieren naar Rotterdam te verhuizen. Zijn vriend woonde hier al. "We konden kiezen: Duitsland of Nederland. We kozen het laatste, want hier was het een stuk toleranter voor homo's", aldus Säckl. Die tijden zijn voorbij volgens de Duitser. "We worden structureel bespuugd en uitgescholden."

'Ze moet dood, ze moet dood'
Vooralsnog zijn er geen harde cijfers bekend. Toch denken homo's zelf dat Nederland minder tolerant is dan tien jaar geleden. Dit zou vooral met allochtone jongeren van doen hebben, denken ze. Zo vertelt Jeroen Jaspers (37) (pseudoniem) over zijn ervaringen als docent op een Amsterdamse zwarte vmbo-school. Hij schrok van de gedachten van zijn leerlingen.

Tijdens een les met zijn mentorgroep schrok hij van de reacties van zijn leerlingen op homo's. "Ik vroeg ze wat ze zouden doen als ze een dochter hadden die verliefd is op een meisje. 'Ze moet dood, ze moet dood', riepen mijn leerlingen. Zelfs de allerliefste meisjes van de klas vonden dat het toch echt niet kon, een dochter die op vrouwen valt."

De 36-jarige Miquel Marzabal uit Amsterdam zegt vooral gediscrimineerd te worden door Marokkanen. "Het zijn geen Chinezen of Zwitsers of Spanjaarden die 'vieze homo' naar me roepen of op mijn deur kalken. Het zijn Marokkanen", aldus een boze Marzabal. Hij overweegt nu terug te gaan naar zijn geboorteland Spanje. Ook Säckl overweegt dit.