Moord na ruim 5 jaar opgelost

Blikvanger en scannerrob hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

IcoonMet de aanhouding van twee mannen is de moord op de dakloze Johan Lens na ruim vijf jaar alsnog opgelost. Op 8 december 1999 werd de toen 52-jarige man 's morgens vroeg zwaargewond aangetroffen in een fietsenstalling achter een kantorencomplex aan de Amersfoortse Zonnenhof. De volgende dag overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een uitgebreid onderzoek naar de moord leverde niks op, waarna de politie de zaak sloot.

In februari heropende een zogenoemde cold case-team van de politie de zaak. Daarbij werden getuigen van toen opnieuw gehoord. Een aantal van hen die in 1999 nog hadden geweigerd een volledige verklaring af te leggen deden dit nu wel. Verder werden er flyers verspreid onder de daklozen in Amersfoort en besteedde zowel de landelijke als de regionale televisie aandacht aan de zaak.


Begrafenis van Johan Lens (foto RTV Utrecht)


Dit alles gaf de politie genoeg aanwijzingen om tot de aanhouding van beide verdachten over te gaan. De eerste verdachte, een 46-jarige man, is eind april in samenwerking met de Britse politie aangehouden in Wales. De tweede, een 43-jarige man uit Amersfoort, is op 2 mei opgepakt. Op 12 mei zullen beide mannen worden voorgeleid voor de raadkamer van de rechtbank in Utrecht.

Wat er die achtste december precies heeft plaatsgevonden is niet bekend. Wel is duidelijk dat de man in een café ruzie kreeg op de avond voordat hij werd gevonden.