Japanse ramptrein reed 56 km/u te snel

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De Japanse trein die op 25 april ontspoorde en een appartementencomplex in Amagasaki ramde, blijkt veel te hard gereden te hebben. De trein reed 126 kilometer per uur, terwijl de maximumsnelheid op dat traject 70 kilometer per uur is. Dat heeft de Japanse politie zaterdag gemeld. In de trein zaten ongeveer 580 passagiers, waarvan er 107 om het leven kwamen en er meer dan 460 gewond raakten.

De politie vermoedde al eerder dat de trein zo snel reed dat de wielen aan ťťn kant loskwamen in een bocht. De trein ontspoorde daardoor, en ramde een appartementencomplex en een aantal geparkeerde auto's. De machinist reed mogelijk te snel om zijn achterstand van anderhalve minuut op de dienstregeling in te halen, die hij had opgelopen toen hij het voorgaande station per ongeluk voorbij schoot.

Na het ongeval kwam er in Japan kritiek uit verschillende hoeken over de druk die de spoorwegmaatschappij op de schouders van de machinisten legt om op tijd te rijden. Het zou, door het strakke schema, altijd moeilijk zijn om zonder vertraging te rijden. Als de trein wel vertraging had, zouden machinisten een uitbrander krijgen.

De Japanse spoorwegen staan bekend als zeer stipt en zeer veilig. Het ongeluk van april is het zwaarste in 42 jaar. In 1963 kwamen 161 mensen om bij een aanrijding tussen drie treinen. Het ergste recente ongeval vond plaats in 1991, toen 42 mensen omkwamen.


Bij het ongeluk kwamen 107 mensen om het leven