Verloren Mars-lander mogelijk teruggevonden

sjorti had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Wetenschappelijk nieuws De Mars-lander die in 1999 zonder enig spoor achter te laten verdween, is nu mogelijk teruggevonden. Op een aantal oude foto's van de satelliet Mars Global Surveyor lijkt de Mars Polar Lander min of meer intact te zien te zijn. De foto's zijn al enige tijd geleden gemaakt, maar onlangs opnieuw geanalyseerd. De parachute van de sonde zou ook op de foto's te zien zijn.

Helemaal zeker dat het om de Polar Lander gaat is het nog niet, aangezien de vergrotingen niet erg duidelijk zijn. Wetenschappers hopen meer duidelijkheid te krijgen als er betere vergrotingen van het gebied beschikbaar zijn.

De sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA raakte op 3 december 1999 zoek. Vlak voor de landing werd al het contact verbroken. Het verlies van de sonde lag destijds extra gevoelig, nadat nog geen drie maanden eerder een ander ruimtevaartuig, de Mars Climate Observer, verbrandde in de atmosfeer van Mars. Dat gebeurde omdat er per ongeluk inches en centimeters waren verwisseld.


De Mars Polar Lander werd in 1998 vanaf Cape Canaveral gelanceerd