Tony Blair heeft kabinet al rond

Icoon politiek buitenland nieuwsDaags na de verkiezingen waarbij Tony Blair zijn Labour-partij voor de derde keer op rij naar een overwinning leidde heeft de Britse premier zijn nieuwe kabinetsploeg al rond. Gordon Brown, van wie alom wordt verwacht dat hij Blair binnen een paar jaar opvolgt als premier, keert voorlopig terug als minister van Financiën.

De meest opzienbarende naam in de kabinetsploeg is David Blunkett, de nieuwe minister van Werk en Pensioenen. Blunkett trad in december 2004 af als minister van Binnenlandse Zaken, nadat zijn positie onhoudbaar was geworden door geruchten dat hij een Filippijns kindermeisje van een vriendin aan een verblijfsvergunning had geholpen. Blair had overigens al voor de verkiezingen laten weten zijn blinde partijgenoot weer in het kabinet te willen opnemen.

Labour haalde bij de verkiezingen 355 van de 646 zetels, een verlies van 47. De Conservatieven van Michale Howard strandden op 197 zetels, en de Liberaal-Democraten wisten 62 districten binnen te slepen. De overige partijen, met name regionale partijen en enkele onafhankelijke kandidaten haalden samen dertig zetels. Eén districtsuitslag is nog niet bekend, en in een ander district zijn de verkiezingen uitgesteld na het overlijden van de Liberaal-Democratische kandidaat kort voor de stembusgang.

Voormalig premier Margaret Thatcher (79) reageerde zuur op het nieuwe verlies van 'haar' Conservatieven. Ze weigerde Blair te feliciteren, die nu net als haar drie opeenvolgende overwinningen heeft geboekt. "Ik ben nog niet zeker van zijn plaats in de geschiedenis", zei de bejaarde barones over de Labour-premier. "Ik ben Conservatief, ik geloof dat het conservatisme goed is voor het land en veel voor het land heeft gedaan. Ik hoop dat we terugkomen." De Tories, zoals de Conservatieven in de volksmond worden genoemd, zullen daarbij wel op zoek moeten naar een nieuwe leider. Michael Howard (63) maakte vrijdag bekend dat hij ondanks de zetelwinst zal terugtreden als voorman van de partij.