Bush krijgt geen jam met pitjes bij ontbijt

President Bush heeft zijn wensen voor het werkontbijt dat hij morgenochtend met premier Balkenende heeft al doorgegeven. Graag een smeuÔg gebakken roerei, maar geen jam met pitjes. Ook maanzaadbroodjes zijn uit den boze. "Met jampitjes tussen je tanden een persconferentie geven, dat staat wel heel erg slordig", verklaart de chef-kok van hotel ch‚teau Houthem Sint Gerlach, waar Bush tot morgen verblijft.

Chef-kok Otto Nijenhuis wil ook enkele persoonlijke tinten toevoegen aan het ontbijt. Zo is hij vastbesloten de Amerikanen kennis te laten maken met hagelslag. Daarnaast zullen echte Nederlandse kaas- en hamsoorten geserveerd worden. "Uiteraard willen we Bush ook laten proeven van Limburgse lekkernijen."

Het koken zal echter bemoeilijkt worden door de veiligheidsmaatregelen. Alles wat de koks en gastheren doen wordt gecontroleerd door veiligheidsmensen. Voor de keuken staan detectiepoortjes waar het personeel alleen doorheen mag als daar toestemming voor is gegeven door de bewakingsdienst. En als de kok het roerei aan het kloppen is, staat er een bewaker naast om te zien of er geen verdacht poeder door het ei geklutst wordt.