Rotterdam onveiligste Nederlandse gemeente

De onveiligste gemeente van Nederland is Rotterdam, zo blijkt uit de vierde Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad die de krant vandaag publiceert. Voor de ranglijst van meest onveilige gemeenten heeft het AD de criminaliteitscijfers over 2004 gebruikt. Deze zijn afkomstig van de 25 regiopolitiekorpsen. De lijst is samengesteld aan de hand van de twaalf meest voorkomende delicten. De veiligste gemeente van Nederland is het Overijsselse Losser.

De havenstad komt als onveiligste uit de bus omdat daar in 2004 relatief veel autodiefstallen, straatroven en mishandelingen plaatsvonden. Op plek twee staat Arnhem. Daar worden de meeste auto's en brommers per 10.000 inwoners gestolen. Eindhoven (derde) presteert slecht met mishandelingen, autodiefstallen en auto-inbraken.

In heel Nederland zijn volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) in 2004 220.000 verdachten aangehouden, 2,5% meer dan in 2003. Er werden ruim 400.000 zaken opgelost, een toename van 5%.

'R'damse inwoners voelen zich veiliger'
Rotterdam zegt zich niet te herkennen in het beeld van de Misdaadmeter van het AD. Burgemeester Ivo Opstelten zegt in een reactie dat het het aantal aangiften en meldingen van misdrijven in zijn stad is gedaald. Bovendien geven bewoners aan zich veiliger te voelen en tevredener te zijn over de politie, aldus de burgervader.

De Rotterdamse Korpschef A. Meijboom geeft toe dat de ''kale cijfers'' van het AD kloppen maar bestrijdt dat de stad daarmee de gevaarlijkste van het land is. ''De krant geeft aan bepaalde delicten een extra gewicht mee. Het is dus een manier van rekenen waardoor dit beeld ontstaat. Het is jammer dat de stad zo in het nieuws komt. Het is aanmerkelijk veiliger geworden en de bewoners geven dat ook aan.''

De Misdaadmeter herleidt het absolute aantal geregistreerde strafbare feiten tot een score per 10.000 inwoners. Twee onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noemde vorig jaar de Misdaadmeter ongeschikt voor het vergelijken van gemeenten op het gebied van criminaliteitscijfers: ''Toepassing van een eenvoudige en voor de hand liggende statistische rekentechniek leert echter dat minimaal driekwart van de uitkomsten de statistische rekentoets niet kan doorstaan'' zeiden de CBS-medewerkers toen.

Top 20 onveiligste gemeenten
1. Rotterdam
2. Arnhem
3. Eindhoven
4. Amsterdam
5. Utrecht
6. 's-Hertogenbosch
7. Tilburg
8. Roermond
9. Heerlen
10. Breda
11. Alkmaar
12. Schiedam
13. Groningen
14. Maastricht
15. Nijmegen
16. Hoorn
17. Dordrecht
18. Helmond
19. Sittard-Geleen
20. Amersfoort

Complete lijst.

-
Met de AD Misdaadmeter kunnen de misdaadcijfers van 38 delicten voor heel Nederland tot op wijkniveau met elkaar worden vergeleken.

NOTE: Op dit moment (11:15) heeft de site van het AD schijnbaar problemen met de vele bezoekers, daarom werken de links vaak niet.