Homoactivist mishandeld in Amsterdam

Ome.Fleer, Joana, scannerrob en LiamP hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam is de Amerikaanse journalist en homoactivist Chris Crain op Koninginnedag ernstig mishandeld. Hij en zijn partner werden door zeven jongens in elkaar geslagen toen ze hand in hand over straat liepen.

De journalist liep 's ochtends met zijn vriend door de stad toen twee jongens hem bespuugden. Toen Crain vroeg waarom ze dat deden, antwoordden de jongens dat ze 'fucking fags' waren. Daarna kwamen nog vijf jongens aangelopen en de groep begon Crain af te tuigen. Zijn vriend wist te ontkomen, Crain liep verwondingen in het gezicht op. Er waren tientallen omstanders, maar deze grepen niet in.

"In het zuiden van Amerika, waar ik opgroeide, reken je op een vuist in je gezicht", zei Crain in een commentaar op de website van zijn blad, de Washington Blade. Hij verbaasde zich erover dat dit hem juist in de 'homovriendelijkste stad van de wereld' moest overkomen. Verder verwees hij naar de toespraak die koningin Beatrix op 30 april hield. "Ze zei dat ze ook verward is door de opkomende intolerantie in haar eigen land. Ik heb helaas uit de eerste hand kunnen ervaren wat ze bedoelde."

De Amerikaan heeft aangifte gedaan van de mishandeling bij de Amsterdamste politie. "Ik zal nooit die blikken van de jongens die me schopten vergeten. Het was meer walging dan haat, maar het was vreselijk om te zien. Ik hoop dat de homo's in Nederland beseffen dat het hebben van homovriendelijke wetten nog geen homovriendelijk land oplevert."

Chris Crain is de hoofdredacteur van de Washington Blade, een invloedrijk Amerikaans homoblad. Ieder jaar wordt Amsterdam door tienduizenden homo's bezocht. De stad stond jarenlang bekend als homo-hoofdstad van de wereld. Dit imago levert onze hoofdstad jaarlijks miljoenen euro's aan inkomsten op.

Update 23:31u
Volgens onder andere weblog GeenStijl zijn de daders van Marokkaanse komaf. Chris Crain schrijft in een weblog: "Zodra dat ik me goed genoeg voel zal ik een nieuwe log plaatsen over de meest interessante reacties die ik heb gekregen. Hieronder zijn ook reacties die de aanval op mij tegen het licht van het falende Nederlandse immigratiebeleid plaatsen."

Chris Crain
Chris Crain 3 dagen na zijn mishandeling in Amsterdam