Tonnen 'regelende' VVD-wethouder getaped

IcoonIn Delft is de wethouder van Economische zaken en Duurzaamheid flink in opspraak geraakt nadat hij in pizzeria 'Salvatore' tal van politiek dubieuze uitspraken had gedaan. Het gaat om wethouder Christiaan Baljé (VVD). De uitpraken van de wethouder zijn opgenomen met een bewakingscamera en op videoband vastgelegd.

Te horen en te zien op de videoband is hoe Baljé samen met de eigenaar van de pizzeria twee flessen wijn opdrinkt. Via zijn mobiele telefoon heeft hij op een gegeven moment contact met vermoedelijk een Haagse projectontwikkelaar over een grondtransactie in de vinex- locatie Ypenburg. ''Je verdient tonnen aan die grond zodat er ook tonnen voor mij in de campagne moeten komen'', zo is op de videoband vastgelegd. Ook zegt Baljé tegen de restauranthouder over de nieuwe VVD-burgemeester van Delft: ''Met hem krijgen we veel meer voor elkaar, ik zorg dat je die 40.000 euro subsidie krijgt.''

Overstap bedrijfsleven
De restauranthouder, Salvator Dago, zegt dat het gesprek per ongeluk is opgenomen. Maar hij heeft de band kennelijk wel goed bewaard, want nu Baljé heeft laten weten over te gaan stappen naar het bedrijfsleven heeft Dago de band laten zien aan de fractievoorzitter van Leefbaar Delft. Die bekeek de tape samen met een fractiegenoot en de vice- fractievoorzitter van het CDA.

Dago liet de band zien omdat hij nog steeds op de 40.000 euro subsidie zit te wachten, die hij nodig heeft om Venetiaanse gondels in de Delftse grachten te kunnen laten varen.

De nieuwe VVD-burgemeester van Delft, Bas Verkerk, heeft onmiddellijk een intern onderzoek ingesteld. Ook de politie bemoeit zich overigens met de zaak omdat Baljé aangifte heeft gedaan van smaad en laster, terwijl Leefbaar Delft aangifte deed van corruptie. Baljé wil hangende het onderzoek niet reageren.


Baljé: voorlopig geen commentaar.