Exit-polls: Blair wint Britse verkiezingen

Icoon Buitenlands nieuwsVolgens de exit-polls bij de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk is Labour-leider Tony Blair verzekerd van een derde termijn als premier. Zijn partij zou ongeveer 360 van de 646 zetels binnengehaald hebben, weliswaar een verlies van ongeveer vijftig zetels, maar ruim voldoende om verder te regeren.

Volgens de peiling van de BBC haalt Labour 37 procent van de stemmen, drie procent minder dan in 2001. De Conservatieven van lijsttrekker Michael Howard scoren met 33 procent van de stemmen net iets beter dan vier jaar geleden. De derde partij, de Liberaal Democraten, groeien van achttien naar 22 procent. Door het districtenstelsel, waarbij per district ťťn kandidaat wordt gekozen, worden de zetels echter voornamelijk verdeeld over de twee grootste partijen.

De stembussen sloten om 22.00 uur Britse tijd, ongeveer twintig minuten geleden. De eerste echte resultaten zullen rond middernacht Nederlandse tijd bekend worden. Als Blair wint dan is hij de eerste Labour-leider ooit die drie verkiezingen op rij weet te winnen.

Tony 'Babylips' Blair wordt overvallen door Jean Peterson
Tony Blair stevent af op een derde termijn als premier

-
Verder discussieren over de Britse verkiezingen kan ook in het Politieke subforum van FOK!. Zie 5 mei - Britse verkiezingen.