Zeven jaar cel voor Duitse neo-nazi

Martin WieseDe 29-jarige Martin Wiese, een vooraanstaand Duits neo-nazi, is vandaag door een rechtbank veroordeeld tot zeven jaar celstraf wegens het leiden van een terroristische organisatie en het beramen van een aanslag op een in aanbouw zijnd joods centrum.

Wiese gaf leiding aan 'Kameradschaft Süd', een neo-nazi-beweging die wapens bijeen had gebracht en had gesproken over een aanslag op de in aanbouw zijnde nieuwe hoofdsynagoge in München. Dat moest gebeuren tijdens het leggen van de eerste steen op 9 november 2003. Daarbij waren tal van hoogwaardigheidsbekleders aanwezig.

Volgens de rechtbank waren er 'geen concrete plannen' voor een aanslag, maar hebben de leden van Kameradschaft Süd wel geregeld besproken hoe de ceremonie kon worden verstoord en hoe bommen konden worden gemaakt. Ook bemachtigden zij wapens en explosieven. ''Het was hun intentie de democratische rechtstaat af te schaffen ten behoeve van de vestiging van een nationaal-socialistische orde'', aldus de rechter.

Twee medeverdachten legden tijdens het proces zeer belastende verklaringen tegen Wiese af. De één kreeg vijf jaar en negen maanden. De ander kwam er van af met twee jaar en drie maanden. Een derde verdachte, de 24-jarige Karl-Heinz Statzberger, kreeg vier jaar en drie maanden. Vijf andere leden waren eerder al tot voorwaardelijke gevangenisstraffen van 16 tot 22 maanden veroordeeld.