Zeker zestig doden bij aanslag in Irak

Icoon Irak nieuwsZeker zestig mensen zijn bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Iraakse stad Arbil om het leven gekomen. Ook raakten er minstens 150 mensen gewond. De aanslag is een van de ergste aanslagen sinds 28 februari, toen bij een aanslag in Hilal ruim honderd mensen omkwamen.

De aanslag werd gepleegd in de buurt van een recruteringscentrum voor de Iraakse politie. De dader deed zich voor als iemand die zich voor de politie aanmeldde en blies zichzelf vervolgens op. Onder de slachtoffers wederom veel mensen die zich wilden aanmelden voor de politie. Zij worden door de opstandelingen gezien als collaborateurs van de bezettingsmacht. De aanslag van vandaag is wederom een tegenslag voor de Iraakse regering. Deze werd gisteren beëdigd. Daarbij zei premier Jaafari dat beëindiging van het geweld de hoogste prioriteit heeft.

De vorming van de regering is nog niet geheel rond en gaat al weken uiterst moeizaam. Vier mininstersposten moeten nog worden ingevuld, waaronder de cruciale op de ministeries van Olie en Defensie. Op deze posten zitten voorlopig nog waarnemende ministers. Volgens waarnemers is er een verband te leggen tussen deze moeizame vorming en het oplaaiende geweld in de afgelopen paar weken. Opstandelingen zouden misbruik maken van de chaos die in Irak nog steeds heerst.