Georgische president herdenkt Texelse opstand

Icoon Binnenlands nieuwsDe Georgische president Michail Saakasjvili en zijn Nederlandse vrouw Sandra zijn vandaag aanwezig bij een oorlogsherdenking op Texel. Op het eiland wordt een opstand van Georgische krijgsgevangenen herdacht. De opstand leidde tot wekenlange gevechten, waarbij 482 tot 565 Georgiërs, 600 Duitsers en 117 Texelaars de dood vonden.

De Georgiërs, die als krijgsgevangenen deel uitmaakten van de Duitse bezettingsmacht, waren na een verblijf in Frankrijk en Zandvoort naar Texel overgeplaatst. De militairen kozen voor het Duitse leger om te ontkomen aan de erbarmelijke omstandigheden waarin ze als krijgsgevangenen leefden. Op 6 april 1945 kwamen ze 's nachts in opstand tegen de Duitsers in het bataljon. De nazis reageerden door vanaf Den Helder een tegenoffensief in te zetten en honderden zwaarbewapende militairen naar het eiland te sturen. Uiteindelijk werd de opstand neergeslagen.

Saakasjvili is tussen 16.30 en 17.30 uur aanwezig bij de herdenking op de Georgische erebegraafplaats Hoge Berg. Tevens zal hij met zijn vrouw een dienst in de Nederlands Hervormde Kerk in Den Burg bijwonen. De president wordt begeleid door Georgische parlementariërs, patriarch Ilja II van de Georgisch Orthodoxe Kerk en de ambassadeur van Georgië uit Brussel. Otto von der Gablenz, voormalig Duits ambassadeur in Nederland, houdt tijdens de kerkdienst een toespraak.