MDI: 3 strafbare uitlatingen op FOK! in 2004

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft vorig jaar 27 klachten over FOK! gekregen. Bij drie van die klachten ging het om strafbare uitlatingen, en kwam het MDI in actie. FOK! werd gevraagd de uitlatingen te verwijderen, wat ook in alle gevallen is gebeurd. Dat zei directeur Marco Hughes van het MDI vanavond in FOK!radio. "Qua meldingen valt het mee."

Van de 27 meldingen kreeg het MDI in vier gevallen 'niet eens de kans om te kijken', omdat de uitlatingen al weggehaald waren. Hughes noemde de moderatie op FOK! dan ook goed.

De meeste meldingen over FOK! die bij het MDI binnenkomen gingen over het forum. Toch ziet Hughes het als een 'hartstikke goed en populair forum'. "Het niveau van de discussies is redelijk goed, er wordt niet zomaar wat in de rondte geroepen." Hij zegt er wel bij dat hij FOK! zelf niet vaak bekijkt. "Dingen die op het randje zitten zullen er dus wel veel zijn. Wij scannen niet standaard alle sites af." Het MDI komt alleen maar kijken als er een melding is.

Werkwijze
Het MDI is puur een meldpunt, en speurt dus niet zelf actief het internet af naar strafbare uitlatingen. Uit het jaarverslag bleek al dat er vorig jaar zo'n 1800 meldingen binnenkwamen. In 547 gevallen stuurde het MDI een verzoek tot verwijdering van de uitlatingen, waar de websites in 97% van de gevallen ook gehoor aan gaven. Als de strafbare uitlatingen niet werden verwijderd, deed het MDI aangifte.

Er wordt puur gekeken naar strafbare uitlatingen, en dus niet naar uitlatingen die op het randje van de wet balanceren. Hierbij let het MDI niet op de doelgroep van een site of op de bevolkingsgroep die wordt aangesproken; sites voor allochtone jongeren worden dus net zo hard aangepakt als die voor autochtone jongeren.

Wel is het zo dat sommige websites niet aangepakt kunnen worden, omdat ze in het buitenland zijn gehost. Die websites - zoals Stormfront - vallen daardoor niet onder het Nederlandse strafrecht. Het MDI realiseert zich dan ook dat verzoeken tot verwijdering van uitlatingen bij dergelijke sites geen zin hebben.

Bij Nederlandse websites hebben strafrechtelijke zaken echter wel zin. Volgens het OM is het op internet vaak moeilijk om de persoon achter de uitlating te vinden. Hughes stelt echter dat dit soms best mogelijk is. In ieder geval kan de eigenaar van Nederlandse sites achterhaald worden, die gewoon verantwoordelijk is voor de uitlatingen van bezoekers op zijn site.