VB: 'Weren allochtone werknemers moet kunnen'

Icoon politiek buitenland nieuws Het systematisch weren van allochtone werknemers, omdat klanten deze weigeren, kan op de steun van de partij Vlaams Belang van Filip Dewinter rekenen. Hij reageert hiermee op uitlatingen van de algemeen directeur van een garagedeurenbedrijf, Pascal Feryn.

Dewinter is van mening dat het bedrijf niet racistisch handelt. "Dat de Vlamingen niets van vreemdelingen moeten weten, komt door het falend immigratie- en integratiebeleid, aldus Dewinter bij een toespraak tijdens de viering van de Dag van de Arbeid.

Donderdag werd bekend dat Feryn geen Marokkaanse monteurs wil aannemen, omdat klanten deze niet over de vloer willen hebben. In het bedrijf werken wel Marokkanen in de binnendienst. De uitspraken van de algemeen directeur zorgden voor de nodige opschudding in BelgiŰ

Feryn kreeg steun van de Belgische organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven Unizo. Die stelt dat het een probleem van de samenleving is en niet van het bedrijf dat allochtone werknemers zo ongewenst zijn. Er is door de socialistische partij SP.A een klacht ingediend bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Minister Kathleen van Brempt (SP.A) noemt de houding van het bedrijf onaanvaardbaar.