Vorig jaar 82.000 auto's beschadigd door vandalen

Icoon Binnenlands nieuws Er zijn vorig jaar 82.000 auto's beschadigd door vandalen, wat neer komt op 225 gevallen per dag. Dat blijkt volgens het Algemeen Dagblad uit cijfers van de regionale politiekorpsen. Er werden vier procent meer spiegels afgebroken en krassen in de lak gemaakt dan in 2003. Volgens de verzekeraar Centraal Beheer is het aantal incidenten sinds 1999 zelfs toegenomen met 20 procent.

Wie bang is dat zijn auto wordt vernield, kan hem beter niet parkeren in Rozenburg, Baarn of Culemborg. Daar was de kans op een vernieling het grootst. De gemeente Rotterdam kende het hoogste aantal absolute vernielingen; in 2004 beschadigden vandalen daar 4086 auto's.

Al die vernielingen kostten bij elkaar zo'n 82 miljoen euro, gemiddeld 1000 euro per vernieling. Vooral krassen in de lak zijn duur om te herstellen. Omdat mensen die nog niet al te lang rijden de no-claimkorting van hun verzekering flink zien afnemen als ze de schade terugvragen, draaien veel gedupeerden zelf voor de kosten op.