Delfzijlse 'gangsters' filmden eigen daden

Ewaldus had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuwsIn het Groningse Delfzijl is een groep jongeren opgepakt die de eigen criminele daden op videocamera vastlegde. De zich Delfzijl Noord Professional Gangsters noemende tieners, 16 tot 18 jaar oud, mishandelden voorbijgangers, gooiden stenen naar treinen en pleegden forse vernielingen.

In de afgelopen maanden werden er in Delfzijl al zo'n zestig jongeren opgepakt wegens geweldsmisdrijven, vernielingen en inbraken. De politie denkt dat er een vaste kern van ongeveer twintig jongeren is. Zij is verontrust over de toename van het aantal jeugdigen dat zich na het gebruik van drugs en drank schuldig maakt aan criminaliteit. Zelfs moord is al voorgevallen; in december doodden twee jonge verdachten uit Delfzijl onder invloed van softdrugs een 53-jarige drugshandelaar.

Volgens politiechef Janis Winter gaat het om schoolgaande jeugd. "Jongeren uit alle lagen van de bevolking. Uit dorpen en uit Delfzijl. Ze gebruiken meestal softdrugs, maar ook xtc-pillen. Vaak plegen ze delicten om aan geld voor drugs te komen", stelt Winter. Behalve in Delfzijl is de trend ook in nabijgelegen kernen zichtbaar. "Er komen veel zaken naar boven in Delfzijl, omdat jeugd en criminaliteit hier ons speerpunt is", benadrukt de politiechef.