Mogelijk toch Frans 'ja' voor EU-grondwet

Icoon Europa nieuws Het leek er de laatste maanden sterk op dat de Fransen hun stem al klaar hadden voor het referendum over de Europese grondwet op 29 mei. Vorige week bleek uit een peiling nog dat 63 procent van de Fransen van plan was tegen te stemmen. Een nieuwe peiling door de radiozender RTL laat nu echter een forse omslag zien: 52 procent van de stemmers zou nu voor een 'ja' gaan.

Door de vorige peilingen, waarin het aantal Franse 'nee'-stemmers steeds verder toenam, ontstond er paniek bij de Europese leiders. Zouden de Fransen namelijk in een referendum tegen de grondwet stemmen, dan zouden er opnieuw onderhandelingen over de inhoud plaats moeten vinden. Peilingen van de afgelopen week laten echter een langzame daling van het aantal 'nee'-stemmers zien.

In Nederland zal het referendum over de Europese grondwet op 1 juni gehouden worden. De regering heeft al aangekondigd een eventueel 'nee' van de Nederlandse bevolking naast zich neer te zullen leggen. Als Nederland massaal tegen de grondwet stemt, is de kans echter groot dat het verdrag alsnog in de Tweede Kamer sneuvelt, aangezien veel fracties hebben aangegeven de uitslag te respecteren bij een bepaalde opkomst.