Moordverdachte hakte armen moeder af

Icoon misdaad nieuwsHet lijkt op het verhaal van Silence of the Lambs, maar in Vlaardingen was het begin dit jaar werkelijkheid. Op 4 februari sloeg de 42-jarige Roland Z. zijn eigen moeder eerst dood met een ijzeren steeksleutel. Vervolgens sneed hij haar in de keel en hals om daarna een deel van haar huid te kunnen villen. Als laatste hakte hij met een bijl de armen van zijn moeder eraf.

Volgens de advocaat van de verdachte was dat nodig omdat Z. kleding van de huid van zijn moeder wilde maken. Na de moord liep de verdachte 's nacht anderhalf uur lang door Vlaardingen, met de huid om zich heen gewikkeld. Hij schreeuwde daarbij allerlei bijbelteksten en ging zelfs een tijdje het verkeer staan regelen. Door zijn geschreeuw viel hij bij veel mensen wel op. Maar die hadden niet in de gaten dat de verdachte mensenhuid droeg. Ze dachten dat het een carnavalskostuum was, het was immers midden in het carnavalsweekend.

Ook de politie had niet precies in de gaten waar ze mee te maken hadden. In eerste instantie werd Z. alleen maar aangehouden wegens verstoring van de openbare orde. Pas op het bureau werd opgemerkt dat de man mensenhuid droeg. Een politiearts constateerde later dat het ongeveer vijftien kilo huid met vetweefsel was.

De advocaat verklaarde dat de man de moord heeft gepleegd omdat die een offer moest brengen aan God. De verdachte heeft inmiddels bekend en vertelde dat Jezus achter hem stond. Op het politiebureau vroeg de advocaat aan Z. of hij iemand van de familie in moest lichten, "Dat zou mijn moeder geweest zijn. Als ik haar niet had móeten doden..." Ondanks het gruwelijke misdrijf omschrijft de advocaat Roland Z., een voormalig computerexpert, als een normale, vriendelijke en intelligente man. "Het contrast tussen de moordenaar die zijn moeder ombracht en zo vreselijk verminkte en de begaafde IT'er die maatschappelijk zijn sporen heeft verdiend, is ongekend. Echt heel bizar. Wie mijn cliënt spreekt en van niets weet, zou niets bijzonders opmerken. Dat het Riagg, waarmee hij eerder te maken had, niets heeft ontdekt is dus wellicht niet vreemd."

De man vindt het zelf ook gruwelijk wat hij met zijn moeder heeft gedaan. Toch heeft hij heel bewust de moord gepleegd volgens de advocaat. Volgens mensen uit zijn omgeving zou Z. de afgelopen jaren, sinds de dood van zijn vader, steeds meer bezeten zijn geraakt door godsdienstwaanzin. Het Pieter Baan Centrum zal de man gaan onderzoeken, daarna zal de zaak door de rechtbank worden behandeld.

-
Met dank aan calvobbes, die dit artikel schreef en submitte.