Gulden 'te goedkoop' ingeruild voor euro

EdwinW, hbuurt en John68 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse gulden is bij de introductie van de euro ondergewaardeerd ten opzichte van de Duitse mark. De gulden is als het ware 'te goedkoop' ingewisseld bij de invoering van de euro in 1998. De koers van de euro had rond de twee gulden moeten liggen in plaats van 2.20371 gulden.

Dit wordt bevestigd door directeur Henk Brouwer van De Nederlandse Bank (DNB). Reden is dat de gulden ten opzichte van de Duitse Mark sterker was geworden. De mindere Duitse economie en de hereniging waren de oorzaken hiervoor. Maar een revaluatie van de gulden of een devaluatie van de D-Mark was ondenkbaar: het herenigde Duitsland zou in verlegenheid worden gebracht en het zou tot onrust op de valutamarkten leiden.

Door de goedkope gulden stegen de lonen en de prijzen en nam de inflatie toe. De economie raakte daarom oververhit. Henk Brouwer: "Nu de koers zich niet aanpaste, pasten de prijzen zich aan. Er kwam later wel een ander effect bij: doorschieten. Onze concurrentiepositie verslechterde sterk door te forse loonstijgingen."