Beatrix 25 jaar koningin

Icoon Koningshuis nieuwsHet zal je vermoedelijk niet ontgaan zijn, maar behalve dat het vandaag Koninginnedag is het 25 jaar geleden dat koningin Beatrix haar ambt aanvaardde. De feestelijkheden rond dit jubileum begonnen gisteravond met een concert op de Dam in Amsterdam. De hele koninklijke familie was hierbij aanwezig.

Om 10.30 uur is vanochtend in de Ridderzaal een speciale zitting van de Eerste en Tweede Kamer begonnen waarbij senaatsvoorzitter Timmerman-Buck, voorzitter van de Tweede Kamer Weisglas en minister-president Balkenende de jubilaris toespreken. De aanwezige Kamerleden hebben elk een 25-jarige bij zich, mensen die dus net zolang leven als de koningin heeft geregeerd. De zitting in de Ridderzaal wordt afgesloten met een aubade door ongeveer vierhonderd scholieren en 250 volwassenen.

Later op de dag gaat het koninklijk gezelschap naar Scheveningen, waar Koninginnedag zal worden gevierd. De dag wordt afgesloten met een slotfeest op het Haagse Malieveld. Inwoners uit alle delen van Nederland zullen met de koningin optredens van onder meer Marco Borsato, Frans Bauer en André Rieu voorgeschoteld krijgen. Het festijn wordt rechtstreeks uitgezonden door de TROS op Nederland 2.

"Als je er dan opeens voorstaat en het begint echt reëel te worden, dan blijkt het toch heel anders te zijn -de praktijk dan- dan je hebt voorgesteld. Vooral denk ik dat je je verkijkt op hoe eenzaam het is", zei de koningin donderdag in een televisie-interview. De 67-jarige vorstin lijkt nog niet aan aftreden te denken. Haar moeder, Juliana, was 32 jaar koningin van Nederland, haar grootmoeder Wilhelmina zelfs 50 jaar.