ArgentiniŽ tegen EU-grondwet

De discussie over de Europese Grondwet wordt niet alleen in Europa gevoerd. ArgentiniŽ maakt namelijk bezwaar tegen de Grondwet. In de Grondwet worden de Falkland-eilanden omschreven als ťťn van de 'overzeese gebiedsdelen' van de Unie, terwijl ArgentiniŽ al tientallen jaren aanspraak maakt op de Britse kolonie voor de kust van ArgentiniŽ.

Zo bezette ArgentiniŽ in 1982 de Falkland-eilanden. Het impopulaire legerregime van president Leopoldo Galtieri hoopte met de bezetting de steun van de bevolking voor zich te winnen. Dit lukte aanvankelijk, maar het Verenigd Koninkrijk sloeg terug en wist de eilanden te heroveren. Mede hierdoor viel het legerregime in ArgentiniŽ.

Toch verzet ArgentiniŽ nog steeds tegen de Britse aanwezigheid voor hun kust. Jorge Remes Lenicov, de Argentijnse ambassadeur bij de EU, eist dat de vermelding uit de Grondwet wordt geschrapt. Minister van Buitenlandse Zaken Bielse gaat zowel in Brussel als in de hoofdsteden van de lidstaten scherp protesteren tegen de 'annexatie' van wat zij de Malvinas noemen.

In de Grondwet, bijlage II van deel III, artikel 286, staat voor welke landen en overzeese gebieden de Europese Grondwet geldig is. Naast de Nederlandse Antillen en Aruba worden dus ook de Falkland-eilanden genoemd.

De Argentijse regering vestigt intussen haar hoop op het Franse referendum, waar waarschijnlijk een 'nee' uitkomt.