'Antillen bestaan in 2007 niet meer'

slincher en Gurb hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Afgevaardigden van Curaçao, Sint Maarten, Saba en Bonaire zijn tijdens een tweedaagse conferentie overeengekomen dat vanaf 2007 de nieuwe indeling van de Antillen uiterlijk moet zijn ingevoerd. Hierdoor zal er een eind komen aan de Nederlandse Antillen. Sint Eustatius is niet akkoord gegaan met de plannen. Eerder deze maand stemde haar bevolking voor behoud van de Antillen.

Curaçao en Sint Maarten zullen in 2007 hun status aparte krijgen. Bonaire en Saba worden koninkrijkseiland. Wat dat laatste inhoudt is nog niet bekend. Delegatieleider Will Johnson van Saba hoopt dat zijn eiland op het gebied van autonomie er niet op achteruit gaat. In zijn visie zou Nederland de taken van de Antilliaanse centrale regering moeten overnemen. Daardoor zou men op Saba kunnen gaan profiteren van bijvoorbeeld de Nederlandse gezondheidszorg.

De krant Amigoe meldt dat er een werkgroep zal worden ingesteld die zich gaat bezighouden met het in kaart brengen van de te nemen maatregelen. Daarbij zal onder andere worden gekeken naar het monetaire beleid en de schulden van de diverse eilanden. Verder wordt onderzocht hoe het justitiële apparaat er na de autonomie moet gaan uitzien.