Geen slot veilig met de 'klopmethode'

Het tv-programma NOVA liet vanavond zien dat 90% van de cilindersloten binnen mum van tijd is open te maken middels een zogenaamde 'klop-' danwel 'slagmethode'. Uiterst simpel is vrijwel iedere deur te openen zonder enige braakschade. Het enige wat je nodig hebt is een type sleutel dat bij het slot hoort. Door die diep in te vijlen (hetgeen iedere sleutelmaker op de hoek van de straat kan, of iedereen met een 'vaste hand') kan elk type slot waar de sleutel op past worden geopend. Men stopt de sleutel in het slot, geeft er een of twee klapjes op, en open is de cilinder.

Het maakt niet uit of men een cilinderslot van tien euro heeft, of één van 100 euro. Hoe duurder het slot, hoe makkelijker zelfs te openen middels de 'slagmethode'. Ook door de politie goedgekeurde sloten zijn binnen een fractie van tijd geopend.

Wanneer men tien types diep ingevijlde sleutels heeft, is zo'n beetje iedere huisdeur in Nederland te openen. Sleutelexperts zeiden in NOVA dat je in feite net zo goed je deur open kunt laten staan. Groot probleem is dat de verzekering niet uitkeert bij een dergelijke inbraak, omdat er geen braakschade is.

Hoe vaak deze inbraakmethode in Nederland voorkomt is nog moeilijk te zeggen. Veel politieregio's zeggen: ''inbraak zonder sporen is geen inbraak, dus daar houden we geen cijfers over bij''. De regiopolitie Den Haag kent deze methode al lang, maar kan niet zeggen hoe vaak deze wordt toegepast. De 'klop- of slagsleutels' zijn overigens heel simpel via internet te bestellen.