Kok: Fortuyn had verkiezingen gewonnen

In zijn boek dat volgende week verschijnt, schrijft oud-premier Wim Kok dat het tweede paarse kabinet niet goed is omgegaan met de opkomst van Pim Fortuyn. In het boek 'Met Kok over veranderend Nederland' schrijft hij dat hij er zeker van is dat Fortuyn in 2002 de verkiezingen zou hebben gewonnen als hij niet was doodgeschoten.

Kok blikt in het boek samen met historici Piet de Rooy en Henk te Velde terug op zijn carriŤre en de val van het tweede paarse kabinet. In zijn boek schrijft Kok dat de politiek in 2002 in een 'maalstroom' was beland. "Alles was op drift, de irrationaliteit had zich van Nederland meester gemaakt."

Kok geeft toe dat zijn opvolger Ad Melkert fouten heeft gemaakt. Kok doelt hiermee op het beruchte televisiedebat waarin hij Fortuyn weigerde te feliciteren met diens verkiezingsoverwinning in Rotterdam. Dit optreden heeft de PvdA niet veel goeds gedaan. Maar ook ontziet hij zichzelf niet. Zo geeft hij toe dat ook hij achteraf de zaken beter anders had kunnen doen. Zo kwam hij de kerk bij de begrafenis van Fortuyn door de achterdeur binnen om zo de mensenmassa te ontwijken. Volgens Kok was dat uit veiligheidsoverwegingen maar hierop schrijft hij: "Ik denk wel eens dat ik dan nog liever had gehad dat me wat was aangedaan."

Op het gebied van de integratie heeft hij in zijn regeerperiode ook enkele steken laten vallen. "Achteraf moet ik wel zeggen dat we te lang hebben uitgestraald dat de problemen met minderheden overwegend terug te voeren waren op sociaal-economische en in veel mindere mate op sociaal-culturele factoren."

Ondanks dit alles begrijpt Kok nog steeds niet goed waar het precies mis ging gedurende de tweede ambtstermijn van paars. Zo was er een paar maanden voor de verkiezingen nog 'een redelijk vertrouwen' van de burgers in de regering.