Ambtenaren dreigen met stakingen

Er dreigen stakingen door de ambtenaren van de gemeenten. De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de ongeveer 190.000 werknemers liepen gisteravond laat vast. De vakbonden zijn volgens onderhandelaar Pieter Wiechmann onder meer ontevreden over het loonbod. "De werkgevers bieden pas op 1 oktober 0,45 procent loonsverhoging. Wij stellen vast dat onze mensen al tien maanden hebben moeten wachten op extra loon en willen 1,25 procent met terugwerkende kracht sinds 1 januari."

Ina Sjerps van de werkgeversvereniging van de gemeenten zegt dat dit een onmogelijke eis is. "De gemeenten moeten net als het Rijk bezuinigen. Als we nu de lonen gaan verhogen, zal dat ten koste gaan van de werkgelegenheid."

Daarnaast bestaan er meningsverschillen over de doorbetaling van salaris bij ziekte en over het zogeheten Functioneel Leeftijdsontslag (FLO). Op grond van dat begrip moeten ambtenaren in fysiek veeleisende functies (brandweer, ambulancedienst etc) nu tussen hun 55e en 60e verplicht met pensioen. De werkgevers willen de regeling afschaffen en een andere voorziening treffen, waardoor de betreffende werknemers in een lichtere functie door moeten blijven werken. De vakbonden vrezen dat de 51-jarige brandweerman die er tot nog toe vanuit ging dat hij over vier jaar zou afzwaaien, van een koude kermis thuis komt en tot zijn 62e of 63e in gemeentedienst actief blijft.

Nog deze week gaan de bonden met hun achterban praten over de ontstane situatie. Ze gaan een ultimatum stellen en willen zelfs tot actie over gaan. "Als de werkgevers niet inbinden, gaan we actie voeren", zegt Wiechmann. "Daarbij denken we aan werkonderbrekingen en demonstratieve bijeenkomsten."