Burgemeester blijft Kamerlid om wachtgeld

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

VVD-kamerlid Jan Rijpstra is al na enkele dagen als burgemeester van Tynaarlo in opspraak gekomen. Aanleiding hiervoor is zijn besluit om nog minstens twaalf weken lid van de Tweede Kamer te blijven om zo in aanmerking te komen voor de riante wachtgeldregeling tot zijn 65ste jaar.

Het besluit verraste de plaatselijke politiek onaangenaam. Gemeentebelangen en D66 spreken van een valse start en de Partij van de Arbeid wil in de eerste raadsvergadering uitleg van de burgervader. Het CDA wijst erop dat het moeilijk is twee heren te dienen.

Door de wachtgeldregeling kan Rijpstra na zijn vijftigste aanspraak maken op een uitkering van 60.000 euro per jaar als hij de komende vijftien jaar werkloos raakt. Naar eigen zeggen heeft hij deze zekerheid nodig, hoewel hij de kans klein acht dat hij als burgemeester mislukt. Volgens de nieuwe burgemeester zal zijn nieuwe gemeente niet lijden onder de twee banen.

Door de wet wordt de dubbelfunctie toegestaan. De Drentse commissaris van de koningin, Relus ter Beek, wilde gisteren niet reageren op de dubbele pet van Jan Rijpstra.