MDI meldt meer moslimhaat op internet

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) schrijft in haar vandaag gepresenteerde jaarverslag dat discriminatie op Nederlandse internetpagina's steeds vaker voorkomt. Het aantal meldingen steeg van ruim 1.200 in 2003 naar 1.800 in 2004.

De grootste stijging betreft het aantal gevallen van wat het MDI omschrijft als islamofobie. In één jaar tijd is dat aantal verdubbeld van 231 naar 409 in 2004, terwijl het aantal in 2003 juist was gedaald. Het MDI wijt een groot aantal van de anti-moslimreacties aan de moord op Theo van Gogh: na november 2004 constateerde het MDI namelijk veel meer discriminerende opmerkingen over moslims dan daarvoor.

Het MDI schrijft in het jaarverslag dat bij veel van de meldingen over moslims, ook discriminerende uitingen over Turken en Marokkanen worden gemeld. Ook de toename van het aantal meldingen over discriminatie van Surinamers, Antillianen en Afrikanen en van asielzoekers, vluchtelingen en illegalen valt hier volgens het MDI mee te verklaren. ''Bij discriminatie is de nuance vaak ver te zoeken en worden mensen van buitenlandse afkomst, moslims, asielzoekers en mensen met een donkere huidskleur in een adem genoemd als 'allochtonen' en 'die zwarten''', aldus het MDI.

De meeste meldingen betreffen overigens nog steeds jodenhaat (antisemitisme). Het aantal uitingen steeg het afgelopen jaar echter niet sterk, van 514 naar 610, maar blijft wel de grootste categorie. De meeste van dergelijke uitingen vinden plaats op typisch extreem-rechtse- en een aantal islamitische sites.

Discriminatie autochtonen
Ook discriminerende opmerkingen jegens Nederlandse autochtonen zijn sinds de moord op Theo van Gogh fors toegenomen. Het MDI ontving een groot aantal meldingen over websites waarin de moord werd toegejuicht, waarin werd opgeroepen tot jihad in Nederland of waarin Nederlanders werden gediscrimineerd. Het aantal steeg van 50 in 2003 naar 266 afgelopen jaar.

Ook de seksuele geaardheid van mensen wordt meer en meer zwaar bekritiseerd op het internet. Het aantal meldingen over discriminatie van homoseksuelen steeg van 44 naar 149 in 2004. De meeste meldingen over deze vorm van discriminatie betreffen 'religieus geïnspireerde intolerantie'.

Zes aangiften
In totaal deed het MDI afgelopen jaar 547 keer een verzoek tot verwijdering van een discriminerende uiting op een Nederlandse website. Daar werd 530 keer gehoor aan gegeven. Er waren ook nog 342 gevallen van discriminatie in het Nederlands op sites die in het buitenland gehost werden. Daar geldt echter geen Nederlandse jurisdictie voor, dus verwijdering was daar onmogelijk. Indien mogelijk wordt wel aangifte tegen de plaatsers van de reacties gedaan.

Het MDI deed in 2004 zes keer aangifte bij justitie: twee keer wegens antisemitisme, twee keer wegens islamfobie en Marokkanenhaat, één keer wegens seksuele geaardheid en één keer wegens discriminatie van een donkere huidskleur. Vijf zaken lopen nog, in één geval, het ontkennen van de holocaust, is iemand veroordeeld. In twee zaken die het MDI in 2002 aanhangig maakte werden ook mensen veroordeeld. Het betrof een zaak wegens het aanzetten tot haat jegens Marokkanen en een zaak van islamofobie en antisemitisme. Betrokkenen werden veroordeeld tot 100 en 350 euro boete.

-
De jaarverslagen van het MDI vind je hier.