Utrecht begint topopleiding rechten

De Universiteit Utrecht biedt vanaf september een topopleiding rechten voor een beperkt aantal studenten aan. Het Utrecht Law College (ULC) is bedoeld als alternatief voor de massaliteit van de rechtenstudie en richt zich op maximaal 75 extra gemotiveerde studenten. Deze zullen geselecteerd worden uit eerstejaars.

Opvallend is dat het ULC qua collegegeld hetzelfde gaat kosten als de reguliere rechtenopleiding. Daarvoor krijgt de student echter meer, aldus de universiteit. Onderwijs vindt plaats in kleine werkgroepen, er is meer ruimte voor praktijk en er worden extra voorzieningen en activiteiten aangeboden. Studenten die zich aanmelden voor deze opleiding worden geselecteerd op motivatie, ambitie en resultaten. Eindexamencijfers spelen een rol, maar zijn niet doorslaggevend.

A. Dorresteijn, decaan van de Utrechtse rechtenfaculteit, geeft aan dat er geen sprake is van 'selectie aan de poort'. Daarentegen wordt pas na de poort geselecteerd. Studenten die worden afgewezen voor het ULC kunnen hun studie op de 'normale' faculteit voortzetten.