Student mag er zes jaar over doen

Studenten krijgen, als het aan een kamermeerderheid van CDA, PvdA en D66 ligt, zes jaar de tijd om te studeren. Staatssecretaris van Onderwijs Mark Rutte vindt 5,5 jaar (voor een gewone studie) meer dan genoeg en wil een veel hogere collegegeld van maximaal 4500 euro heffen als studenten langer studeren.

De Kamer komt hiermee tegemoet aan de protesterende studenten. Studenten hielden de laatste paar maanden enkele acties, zoals de bezetting van het Maagdenhuis in Amsterdam. Ze wijzen erop dat studeren voor veel studenten onbetaalbaar wordt en dat universiteiten niet gedwongen worden om goed onderwijs aan te bieden.

Mark Rutte vindt dat trage studenten onderwijsgeld van andere studenten gebruiken en wil dat studenten maximaal anderhalf jaar langer studeren dan de duur van de studie. De Kamer vindt Rutte te streng. Bert Bakker van D66: "Die vijfenhalf jaar van Rutte is de gemiddelde studieduur in Nederland. Daar gaan dus ook heel veel studenten overheen. Die moeten we niet allemaal tegen die drempel op laten lopen.". Daarnaast moeten er volgens de partijen ruimte zijn voor bepaalde vormen van studievertraging: dit kunnen bestuursfuncties of een tweede of derde studie zijn, maar ook persoonlijke omstandigheden als langdurige ziektes.

De VVD staat nog wel achter Rutte. Kamerlid Arno Visser: "Zolang de werkbelasting voor veel studies nog steeds niet meer is dan twintig uur per week, is vijfenhalf jaar meer dan genoeg."

Een deel van de Kamer wil ook het maximale collegegeld van 4500 euro verlagen. De PvdA en D66 denken aan 2500 euro, het CDA geeft alleen aan dat 4500 euro 'wel erg veel' is.