'Meerderheid tegen EU-grondwet'

Uit cijfers van ReferendumWijzer.nl blijkt dat de meeste Nederlanders tegen de Europese grondwet zijn. De ReferendumWijzer geeft een politiek neutraal stemadvies over de Europese Grondwet en is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) dat voor de Kamerverkiezingen ook al het succesvolle Stemwijzer.nl lanceerde.

Van de 7.500 mensen die tot nu toe de site hebben bezocht staat 59% negatief ten opzichte van de Europese grondwet. Uit een peiling van Maurice de Hond gehouden in opdracht van de NOS bleek eerder dit weekend dat 52% tegen de EU-grondwet is. Volgens De Hond zal niet meer dan 33% van de Nederlanders de moeite nemen om te gaan stemmen tijdens het referendum op 1 juni.

ReferendumWijzer.nl is overigens vrij slecht bereikbaar. Er is ook een andere stemwijzer op internet, ReferendumStemwijzer.nl. Deze is echter van de linkse actiegroep Eurodusnie. IPP heeft hiertegen inmiddels een kort geding aangespannen omdat de namen teveel op elkaar lijken. (Zie ook: Forse subsidie taartgooiers).