Overvaller vrij door naamsverwarring

De 31-jarige Moldaviër Fiodor C. mocht gisteren de Hasseltse gevangenis in België verlaten, ondanks zijn bekentenis een overval te hebben gepleegd. 'Naamgenoot' Feodor K., die ook nog eens dezelfde geboortedatum heeft, is op papier namelijk al veroordeeld voor de overval, waardoor de ware overvaller voorlopig vrij komt.

Eerder dit jaar werden drie mannen bij verstek veroordeeld voor de overval. Fiodor C. werd enkele maanden na de overval opgepakt, hij werd herkend door het slachtoffer en bekende de roof dan ook meteen. Maar de rechtbank had Feodor K. inmiddels al veroordeeld tot twee jaar cel. Toen C. twee weken geleden werd opgepakt om zijn straf uit te zitten, maakte hij bezwaar na het zien van het vonnis.

Hij zei niet diegene te zijn, die op papier veroordeeld is voor de overval. Wel zei hij Feodor K. te kennen, maar niet te weten waar deze zich ophoudt. Ook diende de man een verzoekschrift in voor directe vrijlating. Als dit niet zou gebeuren, eiste hij een dwangsom van vijfhonderd euro voor elk uur dat hij langer vast zou zitten. Zodoende besloot het gerecht om C. vrij te laten.

Het slachtoffer van de overval kan niet geloven wat er gebeurd is. "Dit is weer typische Belgische justitie." De buit van de overval bedroeg destijds 25.000 euro. De overval werd gepleegd op een kantoor van het OCMW in Tessenderlo.