Rechtszaak Duitse kannibaal moet over

pegakemi had ons via de nieuws-submit te melden:

De rechtszaak tegen de Duitse kannibaal Armin Meiwes moet over. Het Duitse hooggerechtshof in Karlsruhe heeft dit vandaag besloten. Meiwes werd in 2004 veroordeeld tot 8,5 jaar cel wegens doodslag, maar volgens de verdediging kan hij slechts tot hulp bij zelfdoding worden veroordeeld. Een gerechtshof moet de zaak nu opnieuw bekijken.

Meiwes vermoordde in 2001 de 43-jarige ingenieur Bernd JŁrgen en at een deel van zijn ontzielde lichaam op. JŁrgen had zelf toestemming gegeven hiervoor. Aangezien kannibalisme in de Duitse wet niet strafbaar is gesteld, voerde het Openbaar Ministerie (OM) aan dat Meiwes veroodeeld moest worden wegens moord uit seksuele motieven. De rechter oordeelde echter dat er sprake was van doodslag.

Zowel de verdediging als het OM gingen in beroep tegen deze uitspraak. Het hooggerechtshof heeft nu bepaald dat een andere rechter zich opnieuw moet buigen over de vraag of er sprake was van doodslag. De advocaat van Meiwes voert namelijk aan dat zijn cliŽnt ten hoogste veroordeeld kan worden voor hulp bij zelfdoding, aangezien het slachtoffer vrijwillig meewerkte.