Geval van Creutzfeldt-Jakob in Nederland

Botje96, Pseik-O, MoWi en Molluck hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Nederland is voor het eerst de ziekte Variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) vastgesteld. De ziekte werd half april ontdekt bij een patiŽnt in het Mesos Medisch Centrum in Utrecht. Een woordvoerder van het centrum doet geen mededelingen over de identiteit van de patiŽnt, maar volgens andere bronnen zou het gaan om een 26-jarige vrouw.

Creutzfeld-Jakob wordt gekenmerkt door een sponsachtige degeneratie van de hersenen en wordt veroorzaakt door bepaalde eiwitten, zogenaamde prionen. De ziekte is de menselijke variant van BSE, ook bekend onder de naam 'gekkekoeienziekte'. Besmetting is onder andere mogelijk door besmette instrumenten bij operaties en transplantatie van zenuwweefsel. Sinds kort bestaat het vermoeden dat vCJD ook overgedragen kan worden via het bloed.

Aangezien de patiŽnt geen bloed- of weefseldonor is geweest, en ook geen bloed- of weefseldonatie heeft gehad, is de besmetting waarschijnlijk het gevolg van het eten van besmet rundvlees. De bron van de besmetting is moeilijk te achterhalen, omdat het jaren kan duren voordat de ziekte zich openbaart. Symptomen van Creutzfeld-Jakob zijn toenemende dementie, krampachtige bewegingen en onstabiel lopen. In latere stadia kan de patiŽnt niet meer bewegen. Vooralsnog is geen genezing mogelijk.

De ziekte dook eerder op in Groot-BrittanniŽ, Ierland, Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten, ItaliŽ en Japan. In totaal zijn er 170 patiŽnten geweest, waarvan 155 afkomstig waren uit Groot-BrittanniŽ.

Sinds bekend werd dat het eten van met BSE besmet rundvlees Creutzfeld-Jakob kan veroorzaken zijn in de meeste landen maatregelen genomen. In Nederland worden alle gevoelige runderen na het slachten op BSE getest. Ook worden de hersenen en het ruggenmerg apart verzameld en vernietigd.

Ondanks dat het risico dat de Nederlandse patiŽnt anderen besmet heeft gering is, heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg een onderzoek ingesteld. Nederland heeft de Europese autoriteiten op de hoogte gesteld van het ziektegeval.