D66: Kind moet dubbele achternaam kunnen dragen

Icoon politiek binnenland nieuwsD66 is er voorstander van dat kinderen zowel de naam van de moeder als van de vader mogen dragen. Kamerlid Lousewies van der Laan wil dat kinderen van ouders die niet kunnen kiezen voor een naam automatisch de achternamen van beide ouders krijgt, op alfabetische volgorde. De huidige regeling is volgens de Democraten niet liberaal en niet geëmancipeerd.

Ouders mogen nu een keuze maken, maar komen zij er niet uit dan krijgt het kind de naam van de vader. Volgens Van der Laan is dit huidige naamrecht in strijd is met het VN-Vrouwenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ook de PvdA wil het huidige recht wijzigen, maar is er voorstander van om de naam van de vrouw te laten prevaleren indien er geen keuze wordt gemaakt. Nebahat Albayrak (PvdA) wijst op de praktische uitwerking van de dubbele naam. "Dit werkt generaties door, dus de volgende kinderen zouden dan vier namen krijgen. Welke kies je daar dan van en geldt dat voor alle kinderen in een gezin? Het zou allemaal conflictverlagend moeten werken tussen de ouders maar nu zou het ook het tegenovergestelde kunnen zijn", aldus Albayrak.

In het debat over wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek omtrent geslachtsnaam, het gezamenlijk gezag en geregistreerd partnerschap stelde de kleinste regeringsfractie tevens voor om het voor slachtoffers van incest makkelijker te maken hun naam te wijzigen als de vader de dader is. Dit is momenteel nog een langdurige procedure, waarbij de vader ook zijn zegje mag doen. Het debat wordt binnenkort voortgezet.