Snooker: Williams haalt maximum break

Icoon Sport nieuwsSnookeraar Mark Williams is de vijfde speler in de historie van het wereldkampioenschap snooker die tijdens het toernooi een maximale break van 147 punten heeft gehaald. Williams kwam tot zijn prestatie in de eerste ronde. Mocht niemand in dit kampioenschap zijn prestatie evenaren, dan levert de break hem een cheque van 161.000 Britse pond (bijna 245.000 euro) op.

Tweevoudig wereldkampioen Williams treedt hiermee in de voetsporen van Cliff Thorburn (1983), Jimmy White (1992), Stephen Hendry (1995) en Ronnie O'Sullivan (1997 en 2003). Terwijl hij bezig was met zijn recordbreak, de eerste die hij ooit in wedstrijdverband behaalde, werd een wedstrijd die gelijktijdig bezig was stilgelegd zodat spelers Tony Drago en Stephen Lee ook de kans kregen Williams in actie te zien. Deze verklaarde na afloop verbaasd te zijn over het feit dat hij zijn zenuwen in bedwang wist te houden. "Ik dacht dat dit de beste kans was die ik ooit zou krijgen", verklaarde een opgetogen Williams.

De maximum break wordt gehaald door alle vijftien rode ballen van de tafel te spelen, telkens gevolgd door het potten van de zwarte bal. Vervolgens dienen de gekleurde ballen weggespeeld te worden. Ronnie O'Sullivan baarde in 1997 opzien door de klus te klaren in slechts vijf minuten en twintig seconden. Stefan Mazrocis was in februari de eerste Nederlander die de prestatie in wedstrijdverband leverde, tijdens een toernooi in Emmen. Het leverde hem geen vette bonus maar vooral eer op.

Mark Williams
Mark Williams