IJsman Ötzi mogelijk behekst

Icoon opmerkelijk nieuwsNa de dood van de 66-jarige Oostenrijkse onderzoeker Konrad Spindler, afgelopen maandag, begint de vraag te rijzen of de 5300 jaar oude ijsman Ötzi behekst is. De overleden wetenschapper was het hoofd van het team dat de ijsman, een unieke vondst, onderzocht. De zenuwaandoening Multiple Sclerosis (MS) werd hem eergisteren fataal.

Eén sterfgeval baart nog niet zoveel opzien, maar al minimaal vijf personen worden tot de mogelijke slachtoffers van Ötzi gerekend. Het eerste sterfgeval was Rainer Henn, die de ijsman met zijn blote handen in een beschermingszak had geplaatst, om daarna om het leven te komen in een verkeersongeluk. Ook bij de berggids Kurt Fritz bracht Ötzi weinig goeds; Fritz, die gezorgd heeft voor het transport van de ijsman, kwam om bij een lawine in een gebied waar hij goed bekend was.

De journalist Rainer Hoelz, die de opgraving van de ijsman filmde, is overleden aan een hersentumor, en als voorlaatste slachtoffer wordt Helmut Simon genoemd. Deze Duitse toerist was de vinder van Ötzi. Oktober vorig jaar keerde hij niet terug van een wandeltocht in de bergen. Acht dagen na zijn vermissing werd zijn bevroren en ondergesneeuwde lichaam gevonden. Simon was tijdens zijn tocht in een honderd meter diepe afgrond gevallen. De Duitser ontdekte het prehistorische ijslijk in 1991, toen hij met zijn vrouw een wandeling in de Alpen maakte.

Er wordt zelfs gespeculeerd over een zesde slachtoffer: Diet Warnecke, die naar Simon heeft gezocht na diens vermissing. Na de begrafenis van Simon overleed Warnecke aan een hartaanval. Saillant detail is overigens dat Spindler eerder nog op de 'vloek van Ötzi' zinspeelde. "Misschien ben ik wel het volgende slachtoffer", zo verklaarde de onderzoeker eerder. Er zijn echter ook lieden die belang bij de opgekomen publiciteit over Ötzi hebben: zo verwacht het museum in het Zuid-Tirolse Bolzano waar het lichaam van de eeuwenoude ijsman is tentoongesteld aanzienlijk meer nieuwsgierige bezoekers.

IJsman Ötzi, verantwoordelijk voor tenminste vijf doden?
IJsman Ötzi, verantwoordelijk voor tenminste vijf doden?

-
Met dank aan Reya, die dit bericht vertaalde, herschreef en submitte.