Klachten over 'Hand van God'

Bij de Reclame Code Commissie en het telecombedrijf Versatel zijn enkele tientallen klachten binnengekomen over een reclamespot voor de rechtstreekse uitzendingen van het eredivisievoetbal. In de bewuste reclame komt de "Hand van God" in beeld bij een doelpoging van Feyenoorder Romeo Castelen. Deze hand tikt de bal in het doel. Mensen die de klacht indienden zeggen dat de spot onnodig kwetsend is voor gelovigen.

Volgens een woordvoerder van Versatel is de reclame alleen bedoeld voor de voetballiefhebber. De doelgroep snapt volgens Versatel onmiddellijk de knipoog naar het befaamde doelpunt van Diego Maradona tijdens Argentinië-Engeland in de kwartfinale van het wereldkampioenschap in 1986. "Het was niet de bedoeling om mensen te kwetsen of om spot te drijven met het geloof."

De Reclame Code Commissie heeft momenteel drie klachten over de bewuste reclame in behandeling en buigt zich op 10 mei over de omstreden spot. Het is voor Versatel de tweede keer dat een commercial onder de loep wordt genomen. "Hoewel sommigen de humor zal ontgaan, betekent dat niet dat de uiting ontoelaatbaar is", aldus de commissie in februari over een spotje waarin een een duif zich te pletter lijkt te vliegen tegen een raam.