'Rookverbod verhoogt kans op bosbranden'

Icoon Binnenlands nieuws Het instellen van een rookverbod in bossen, in de hoop zo bosbranden te voorkomen, zou weinig tot geen zin hebben. Dat hebben Natuurmonumenten, Het Utrechtse Landschap en Staatsbosbeheer gezegd ter gelegenheid van het van kracht worden van een dergelijk verbod in de bossen bij Wassenaar. Volgens de organisaties kan een rookverbod zelfs de kans op bosbranden verhogen.

In Wassenaar mag vanaf vandaag niet meer gerookt worden in de bossen en in het duingebied. Het rookverbod zal van kracht blijven tot 15 september. Wie het overtreedt kan rekenen op een boete. Staatsbosbeheer meldt echter dat de meeste rokers normaal hun sigaret eerst uitdrukken voordat ze hem in de natuur weggooien, wat dus geen bosbranden veroorzaakt.

De kans op bosbranden zou door het verbod juist eerder omhoog gaan. Er bestaat namelijk het gevaar dat rokers nu hun brandende sigaretten weggooien als ze een boswachter aan zien komen, om zo aan een boete te ontkomen. Vorig jaar concludeerden de verschillende natuurorganisaties al dat bosbranden meestal opzettelijk worden aangestoken.