Amsterdam favoriet bij loverboys

Dora_van_Crizadak had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsUit landelijk onderzoek van de stichting Transact blijkt dat een kwart van de loverboys Amsterdam als werkplek gebruikt. De onderzoekers bekeken alle dossiers van loverboys van de laatste zeven jaar. Het gaat dan om 57 veroordeelden en 92 verdachten. Projectleider Lou Repetur: "Aangezien de pakkans voor een loverboy minimaal is, is dat het topje van de ijsberg."

Uit de dossiers blijkt dat Amsterdam zeer populair is onder loverboys: gladde jongens die naÔeve meisjes ronselen in scholen en coffeeshops en hen overladen met geschenken. De loverboys maken de meisjes emotioneel afhankelijk en manipuleren ze om zichzelf te prostitueren. Amsterdam wordt in 26 procent van de gevallen als werkplek genoemd, gevolgd door Den Haag (15 procent) en Utrecht (10 procent). De steden Rotterdam, Antwerpen, Arnhem en Groningen worden in minder dan vijf procent van de gevallen genoemd.

Transact heeft geen harde cijfers over het aantal loverboys, maar Repetur meldt dat er alleen al vorig jaar zo'n vijftig slachtoffers zich hebben gemeld bij hulporganisatie Pretty Woman in Utrecht. Opmerkelijk genoeg maakte de gemeente Amsterdam gisteren de conclusies bekend van een ander onderzoek. Daaruit zou blijken dat in Amsterdam nauwelijks loverboys zijn.