'Labour al bezig met vertrek Blair'

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Engelse premier Tony Blair zal niet al te lang na de verkiezingen van volgende maand plaatsmaken voor zijn partijgenoot Gordon Brown. Een naaste medewerker van Blair zou bezig zijn plannen uit te werken voor een machtsoverdracht. Dat beweert althans het Britse dagblad The Independent.

Blair, die er bijna twee termijnen als premier op heeft zitten, heeft herhaaldelijk gezegd bij goede verkiezingsresultaten een hele ambtsperiode premier te willen blijven. Volgens opiniepeilingen en veel Labourprominenten zou minister van Financiën Gordon Brown de leider van zijn partij echter in populariteit ruim voorbijstreven. Ook Blair zou inmiddels hebben erkend dat Brown de macht snel moet overnemen. De minister zou daarom een belangrijke stem krijgen bij de keuze van de nieuwe bewindspersonen, mocht Labour althans de verkiezingen winnen.

Eerder werd aangenomen dat een tegenvallende uitslag bij het referendum over de Europese Grondwet, dat in het Verenigd Koninkrijk in de loop van 2006 moet plaatsvinden, het moment zou zijn voor Blair om op te stappen.

Tony \'Babylips\' Blair wordt overvallen door Jean Peterson
Tony Blair heeft nog niet bij iedereen zijn populariteit verspeeld